Jak přistupovat k handicapovaným lidem

11.04.2012 04:09

 

 

Gymnázium Ostrava – Hrabůvka, 11. 4. 2012
V rámci Dne neziskových organizací a sociálních služeb přednášely studentům gymnázia v Ostravě – Hrabůvce téměř dvě desítky organizací, působící v sociální oblasti.

 

Zástupkyně Podaných rukou, o.s. seznámily studenty se dvěma způsoby, jak usnadnit život handicapovaným lidem. Canisterapie a osobní asistence byly náplní prezentace organizace. Prostřednictvím canisterapeutických týmů ve složení Helena Fejkusová s pejsekem Waldemarem a Monika Olbrechtová s fenečkou Kaily si studenti na vlastní kůži mohli vyzkoušet pozitivní působení psa, které pomáhá klientovi k odreagování, motivuje ho ke zvýšení fyzické aktivity, rozvíjí jemnou motoriku, odbourává úzkost, pocity osamocení, deprese a stresu. Právě tyto praktické ukázky canisterapie mohou mládeži více přiblížit dobrovolnickou činnost a motivovat je k práci v sociální oblasti.

Po této zdařilé akci se studenti dokáži lépe orientovat v sociálních službách. Vědí, že prostřednictvím nestátní neziskové organizace Podané ruce, o.s. – Projekt OsA mohou získat pomoc pro své příbuzné a známé seniory či handicapované lidi formou terénní sociální služby osobní asistence. A i přesto, že v sociální oblasti v současnosti chybí peníze, některé studenty tato budoucnost láká, což je dobře. „My hledáme samozřejmě naše nové potenciální nástupce, potřebujeme tu mladou krev a těm mladým lidem s handicapem je daleko bližší, když jim pomůže někdo z těch studentů, někdo z těch mladých lidí,“ říká ředitelka organizace Podané ruce, o.s. – Projekt OsA Bc. Helena Fejkusová.

 

 

FOTOGALERII naleznete zde: https://podaneruce.rajce.idnes.cz/